Młode Jaskółki

Speedway w tarnowskim jak i światowym wydaniu
TKF

Re: Młode Jaskółki

Post autor: TKF »

A ja myślę że Mateusz odchodząc z Tarnowa mógł odejść tylko do Lublina ponieważ tam jest Grupa Azoty i on nadal z nią jest może nich tego głośno nie mówi ale dzięki temu Unia coś zyskała.

Wolly wolly

Post autor: Wolly wolly »

Mirek nie mógłby zażądać nic za Mateusza bo jego szkółka miała podpisaną umowę Z Unią o nieodpłatnym przekazywaniu adeptów do klubua na przykład Koldi takiej umowy nie miał i sobie zażądał co za niektórych... w teorii te prywatne szkółki miały zastąpić kluby ,które z jakiś powodów nie były w stanie szkolić młodych na odpowiednim poziomie,kiedy jednak wyszedł z tego dobry biznes , młodzi zamiast zasilac rodzime drużyny, rozjechali sie po Polsce..mnie osobiście nie podoba się to że juniorzy są szkoleni na ilość a rzadko na jakość, ale to juz problem przepisów jakie mamy..a te perełki które są, zamiast startować spokojnie,natychmiast są" wykradane"i rzucane na głęboka wodę na maxymalnej presji..
One ticket to valhalla

TKF

To jednej sprawy nie rozumiem to o co się Kołodziej obraził na klub przecież on z GA dostawał pieniądze na szkolenie a później jeszcze raz za wyszkolenie chciał pieniądze a że ich nie dostał to wszędzie zaczął płakać i opowiadał dłupoty jak on jest źle traktowany !

Awatar użytkownika
savage
Moderator

Post autor: savage »

TKF pisze: 10 lip 2021, 23:38 To jednej sprawy nie rozumiem to o co się Kołodziej obraził na klub przecież on z GA dostawał pieniądze na szkolenie a później jeszcze raz za wyszkolenie chciał pieniądze a że ich nie dostał to wszędzie zaczął płakać i opowiadał dłupoty jak on jest źle traktowany !
To długa historia konfliktu, który zaczął się jeszcze zanim powstała szkółka Janusza. Niestety winne są tutaj obie strony. Pewnie wielu forumowiczów pamięta, że ów konflikt był również eskalowany tutaj na forum o czym dyskretnie przypominał transparent witający Janusza podczas ostatniego meczu Leszna przy Z3 ;)
Z twarzy podobny zupełnie do nikogo.

TKF

No coś mi się o uszy obiło że Kołodzieja Policja namierzyła potem była sprawa w sądzie i po wszystkim musiał przeprosić za to co robił.

ziggy

Post autor: ziggy »

savage pisze: 10 lip 2021, 21:39 Szkółki to jest prosty model biznesowy - zdobywasz sponsorów, szkolisz młodych, obstawiasz ich w klubach i odbierasz ekwiwalent.

Patrząc na wszystko totalnie z boku - teoretycznie to równie dobrze Mirek mógł zażądać ekwiwalentu od Unii dla UKS Jaskółki za wyszkolenie Mateusz Cierniaka. Niektórzy tutaj myślą, że jeśli sponsor jest ten sam, to jest to jeden twór - otóż nie! W praktyce to Unia na Cierniaku wyszła nieźle:

- mieliśmy świetnego juniora,
- nie płacili za niego ekwiwalentu,
- jego szkolenie od najmłodszych lat nie obciążało kasy klubu tak, jakby miało to miejsce w przypadku prowadzenia szkółki w ramach ŻSSA.

Oczywiście - gdyby szkółka była Unii, wówczas moglibyśmy wołać o kasę od klubu z Lublina, ale w tej sytuacji kontrowersji nie ma.

Kluczowe to zrozumieć podstawową rzecz: to nowe pokolenie, to już wychowankowie klubów młodzieżowych, nie ligowych. Miśkowiak zdawał jako wychowanek WKM Wschowa, Kowalski jako wychowanek Akademii Żużlowej Janusza Kołodzieja, Mateusz Cierniak jako wychowanek UKS Jaskółki.

Pozdrawiam
"1d) zawodnik posiada przynależność klubową, którą uzyskał w wyniku transferu z klubu, w którym uzyskał certyfikat lub w którym zawodnik uzyskał po raz pierwszy przynależność klubową, po uzyskaniu certyfikatu kwota ekwiwalentu za wyszkolenie nie może być wyższa niż 120 000 zł za jeden rok, przy czym pierwszym rokiem kontraktu, za który przysługuje ekwiwalent za wyszkolenie jest rok, w którym kontrakt został zawarty. 2b) po zdaniu egzaminu na certyfikat „NŻ” zawodnik nie posiada przynależności klubowej w rozumieniu przepisów niniejszego regulaminu; kwota ekwiwalentu za wyszkolenie nie może być wyższa niż 15 000 zł. 3) zawodników mini żużla, którzy posiadając ważny certyfikat do uprawiania mini żużla, uzyskują prawo do nadania certyfikatu „Ż”, a następnie ubiegają się o przynależność klubową do klubu żużlowego kwota ekwiwalentu za wyszkolenie nie może być wyższa niż 30 000 zł'. Pierwszy bym ryja darł gdyby w naszej sytuacji Matiego nie puścili aby mógł się rozwijać. Tylko nie rób ze mnie idioty i nie dorabiaj ideologii do ewidentnego szwindlu na szkodę klubu. Gdzie masz przepis że musi podpisać na 5-6 lat lub że nie może podpisać kontraktu zawodowego? Regulamin mówi natomiast że gdy zawodnik idzie na wypożyczenie do innego klubu to okres ten nie wlicza się do ekwiwalentu ponieważ negocjuje z klubem wypożyczającym a ekwiwalent który płaci klub macierzysty jest jednorazowy i wynosi 15 lub 30 tys.zł.

TKF

Teoria a praktyka to dwa różne światy.

ziggy

TKF pisze: 11 lip 2021, 15:02 Teoria a praktyka to dwa różne światy.
Odpowiem Ci tak. Kiedy mojego starego który miał szesnaście lat wywieziono w 41 na roboty a wyzwolili go ameryknie i szedł na piechotę do domu to miałem pretensje do niego że nie zostałem "amerykańcem "bo przecież ja jestem lepiej wykształcony i mądrzejszy. I teraz kiedy jestem u kresu życia "odkryłem" że nie zrobisz z kury orła ani z barana antylopy. A co to ma wpólnego z mądrym zarządzaniem klubem. Nikt za nic nie odpowiada i gdzie jesteśmy?

Seba44

Post autor: Seba44 »

Odpuściłem dzisiaj mecz na Z3, pierwszy raz od wielu lat sam z siebie zrezygnowałem z pójścia na stadion. Nie ze względu na wynik bo że przegrają było wiadome od początku. Bardziej boli to podejście od 8 kolejki już nastąpiło pogodzenie ze spadkiem. No dobra ale nie pisze w temacie. Więc nawiązując do tematu juniorów.

Rempala się nie rozwija w ogóle
Gzyl, istnieje taki zawodnik w ogóle? Bo dla mnie to tylko nazwisko(plastron)
Swiercz.. miałem nadzieję do wyścigu juniorskiego
Konieczny się cofa!!!!!

Wolly wolly

Post autor: Wolly wolly »

Seba44 pisze: 17 lip 2021, 16:13 Odpuściłem dzisiaj mecz na Z3, pierwszy raz od wielu lat sam z siebie zrezygnowałem z pójścia na stadion. Nie ze względu na wynik bo że przegrają było wiadome od początku. Bardziej boli to podejście od 8 kolejki już nastąpiło pogodzenie ze spadkiem. No dobra ale nie pisze w temacie. Więc nawiązując do tematu juniorów.

Konieczny się cofa!!!!!
Jak chłopaki nie jeżdżą to co sie dziwić, następne pytanie czy mają na czym... to nie jest tak że tam nie ma talentu,zawody młodzieżowe wyglądają całkiem dobrze, ale jak nie ma na czym to w lidze wygląda tak jak wyglada..to przynajmniej moje zdanie
One ticket to valhalla

Awatar użytkownika
Kibic UT

Post autor: Kibic UT »

Wolly wolly pisze: 17 lip 2021, 23:44
Seba44 pisze: 17 lip 2021, 16:13 Odpuściłem dzisiaj mecz na Z3, pierwszy raz od wielu lat sam z siebie zrezygnowałem z pójścia na stadion. Nie ze względu na wynik bo że przegrają było wiadome od początku. Bardziej boli to podejście od 8 kolejki już nastąpiło pogodzenie ze spadkiem. No dobra ale nie pisze w temacie. Więc nawiązując do tematu juniorów.

Konieczny się cofa!!!!!
Jak chłopaki nie jeżdżą to co sie dziwić, następne pytanie czy mają na czym... to nie jest tak że tam nie ma talentu,zawody młodzieżowe wyglądają całkiem dobrze, ale jak nie ma na czym to w lidze wygląda tak jak wyglada..to przynajmniej moje zdanie
Konieczny, Rempała,Świercz powinni iść z Tarnowa dla dobra swoich karier tu ich nie czeka dobrego.
Wiara i przywiązanie tak nas wychowano i tak zostanie Unia Tarnów.

ziggy

Kibic UT pisze: 18 lip 2021, 12:13

Konieczny się cofa!!!!!
Konieczny, Rempała,Świercz powinni iść z Tarnowa dla dobra swoich karier tu ich nie czeka dobrego.
Przecież ty się motasz od ściany do ściany. Raz byś się dał pokroić za Unie by za chwilę rozpierdolić wszystko. Każdy chyba jest wkurwiony i ja również w emocjach nieraz wypisuję głupoty ale nie co chwile.

Awatar użytkownika
Kibic UT

ziggy pisze: 18 lip 2021, 13:09
Kibic UT pisze: 18 lip 2021, 12:13

Przecież ty się motasz od ściany do ściany. Raz byś się dał pokroić za Unie by za chwilę rozpierdolić wszystko. Każdy chyba jest wkurwiony i ja również w emocjach nieraz wypisuję głupoty ale nie co chwile.
Jeśli klub zacznie płacić na bieżąco to młodzi w 2 lidze swoje zrobią ale jeśli ma płacić tak jak obecnie to szkoda by tu siedzieli, co do głupot twoich wpisów nie pobiję.

dziubb

Post autor: dziubb »

No i jednak chłopcy pokazali, że umieją.

Awatar użytkownika
Kibic UT

Brawo juniorzy super pojechali jest potencjał kwestia sprzętu dziś widać było że mają na czym.

KoNiK

Post autor: KoNiK »

Nie wiem co się zmieniło od ostatnich zawodów DMPJ ale dziś jazda naszych juniorów to wręcz jakaś bajka. Wiadomo że nie było idealnie ale w porównaniu z tym jak jeździli dotychczas to przełom. Same zawody ciekawe i sporo wyprzedzeń i to głównie nasi wyprzedzali po szerokiej. Brawa !

Greg-Tarnów

Post autor: Greg-Tarnów »

Dzisiaj wszyscy super pojechali Gzyl mi się podobał bojowo zresztą Przemek,Świercz,Dawid to samo.
Nie wiem skąd ta odmiana ale jestem pod wrażeniem.
Pozdrawiam
''To, co jest trudne, da się zrobić. To, co wydaje się niemożliwe, należy przynajmniej spróbować”.

Robert Jucha

Post autor: Robert Jucha »

Rozumiem,ze klubu nadal nie stac na kijek i telefon aby czy to dla celow szkoleniowych/ promocyjnych /marketingowych itp pokazac takie sciganie w momencie kiedy wiadomo,ze na naszych juniorach i na tarnowskim zaczynie bedzie sie chcialo ten chleb od nowa piec...Niech ktos z forumowiczow pojedzie na druga runde i nawet z reki to nagra.Kibice sie odwdziecza

KoNiK

Post autor: KoNiK »

Powinien być krótki materiał z zawodów zdaje się na tarnowska.tv

Proboszcz

Post autor: Proboszcz »

Skąd ta zmiana? Odpowiedź jest oczywista - odszedł Sady!
Wreszcie powróciłem na żużel, po 15 latach sadowego bojkotu, odczucia bardzo pozytywne, ale motory jakby ciszej warczą, bandy dmuchane, deflektory, nie ma plastronów tylko kewlary :-) Jakby przeleżeć pod lodem lat 15. Ostatni żużel na żywo to przegrane playoffy z Apatorem, 2006r ;-) Ale teraz, gdy "Ukasz" poszedł w niebyt, pozostawiając, tak jak głosiłem, po sobie zgliszcza, można wracać.

j-rules

Post autor: j-rules »

no w 2006 roku to juz dmuchane bandy byly :)

Św.Łukasz

Post autor: Św.Łukasz »

Można mu wybaczyć te zaniki pamięci. Dawno chłop nie widział żużla😁. Brakuje tylko słynnego :"zaprawdę powiadam Wam", oraz "Amen". 😁

Awatar użytkownika
de puta madre

Post autor: de puta madre »

Jeszcze tylko Dominik Janusz musi wrocic z Australii i przejsc przez ucho igielne.
PO = PZPR
PiS = PPS

Awatar użytkownika
konri

Post autor: konri »

W przyszłym roku derby to może po tylu latach kazania Proboszcza wrócą na tą okoliczność :D
ŻLF 2018 ŻLF 2023 ŻLF 2024

Robert Jucha

Post autor: Robert Jucha »

Czy jest ktos chetny do ogarniecia jakiegos fan page dotyczacego naszej szkolki i juniorow? Jakies wrzutki z treningow, rozmowy z tymi co chca byc drugim Jankiem lub Kapustka, jakas relacja w formie 30 minutowego gniotu z zawodow rangi juniorskiej rozgrywanych w rozsadnej od Tarnowa odleglosci? Finanase mysle, ze spokojnie sie na taki projekt znajda tylko czy jest ktos z pasja, checiami, czasem i nerwami na wodzy? ps.Witaj proboszczu .Wieszales mnie zapewne na kondonie wraz z dzisiatkami gardel na dworcu w Tarnowie ale mimo to milo powitac kogos ,kto zjadl wiecej zuzla w zyciu niz kotletow do debaty i rozwazan nad sytuacja hasiu w Tarnowie A.D 2022.Oby wrocila normalnosc!!!!

ODPOWIEDZ