Unia Tarnów 2025

2010-2025
Awatar użytkownika
the_naturat

Re: Unia Tarnów 2025

Post autor: the_naturat »

Zaznaczam, że poniższe to tylko moje dywagacje. Nie są poparte żadnym insajderskim info, nie znam nikogo, opieram się na tym co przeczytam w necie, na forum, bez jakichś pań z warzywniaka.

Od paru miesięcy przewijało się tutaj, że w Radzie Nadzorczej pojawił się podział na dwie opcje, tarnowską i krakowską. Wszyscy narzekali na tę radę. Że to musi pierdolnać żeby było lepiej. Że już zaraz, za chwilę będzie wielkie zebranie...
No i się chyba zebrania nie doczekamy, bo RN właśnie się skurczyła o połowę. Warto sobie zadać pytanie, skąd wziął się ten podział między nimi. Bo powodów może być kilka. Biorąc pod uwagę możliwości finansowe obu frakcji i wkład w klub, mogło dojść to dużego zgrzytu na zasadzie: kto ile daje ten niech ma tyle do gadania. I tutaj p. Frys z p. Balutem we dwóch mogli dawać mniej niż sam p. Lewandowski. Ale zawsze mieli władzę, ich zdanie i decyzje były ostateczne. Aż nagle p. Lewandowski, po namowach Cegły, w zeszłym roku wykłada hajs i ratuje żużel. No z tym, że skoro daje więcej, chce podejmować decyzje. Jak to w takich sytuacjach bywa, ciężko jest się pożegnać z władzą, zamiast wydawać polecenia, to wykonywać je. Przestać być ikoną tarnowskiego żużla.
Mógł też p. Lewandowski zobaczyć bagno, do którego opcja tarnowska doprowadziła i się chciał jej pozbyć.
Z drugiej strony, nie można odmówić panom Frysowi i Bałutowi, że z klubem byli przez wszystkie chude lata. Chociaż też sami do nich doprowadzili.
Dziś bardzo łatwo kogoś oskarżać zza komputera. Ale nie znając wielu faktów, można bardzo łatwo przestrzelić. Prawdę mówiąc, za każdą frakcją można znaleźć za i przeciw. Bardzo łatwo można zarzucić komuś, że wyprowadzał kasę. Jedni powiedzą, że robiła to przez lata frakcja tarnowska, stąd wieczne braki. Drudzy, że Lewandowski zazyczył sobie zwrotu sponsoringu.
Może też być tak, że obie frakcje chciały dobrze dla tego klubu. Ale innymi sposobami i to było głównym powodem rozejścia się ich dróg.
A może prawnik na stanowisku prezesa daje nam jakieś wskazówki? Może będzie szukał haków na panów Frysa i Bałuta? A może po prostu chcą zamknąć spółkę?
Gdyby tak popytać osób związanych blisko z klubem, to pewnie zależy kogo zapytasz, to powie coś innego. To trochę jak z nami. jedni będą klaskać Jamrogowi czy Kolodziejowi. Inni powiedzą o nich zdrajcy, co uciekli z klubu.

Co nam przyniesie przyszłość to nie wiem. Osobiści uważam, że stało się dobrze. Może panowie Frys i Bałut niejednokrotnie ratowali klub, nie wiem. Jeżeli tak to jestem im wdzięczny za to. Ale ja też za jeden rok dobrej pracy nie mogę spodziewać się, że już nigdy mnie nie zwolnią. Jako kibice chcieliśmy zmian. Niejednokrotnie padało tutaj, że ryba psuje się od głowy i trzeba coś zmienić w RN. No to mamy co chcieliśmy.
Osobiście, jako kibic żużlowy, panuje we mnie takie myślenie zyczeniowe, że teraz nastąpi powolna odbudowa i fundamenty pod solidną klub.

Awatar użytkownika
Cristiano

Post autor: Cristiano »

To co się dzieje w klubie jest niepokojące, zważając na to co Lewandowski zrobił z klubem koszykarskim Niedźwiadki Przemyśl

https://zycie.pl/artykul/nie-do-konca-p ... OY8dfBHSeA

fan ut

Post autor: fan ut »

Jeśli Lewandowski przejmuje całkowicie stery w klubie i dobrał sobie na Prezesa i Dyrektora osoby ,które mają prawdopodobnie wiedzę jak prowadzić klub to może wie co robi skoro on się na tym nie zna ale ma pieniądze, które zainwestuje. Na pewno więcej kasy do klubu dał sam Lewandowski niż Bałut i Fryz razem wzięci i dlatego ma więcej władzy i pierwszeństwo w objęciu w całości klubu. Albo w końcu ktoś profesjonalnie zajmie się prowadzeniem spółki albo dalej będzie dziadostwo. Tyle lat rządziła opcja Tarnowska i tyle razy kibice chcieli tych leśnych dziadków wynieść na butach a teraz lamenty ,że Bałut i Fryz odchodzą. Za to ,że jakoś ratowali klub to chwała im za to ,ale za uszami też mają co nieco i są odpowiedzialni za ten bałagan bo przez dłuższy okres żerowali na pieniądzach Azotów . Teraz zostanie wszystko w rękach Lewandowskiego albo będzie twarzą sukcesu Unii Tarnów ,albo porażką ,która będzie zawsze na nim ciążyła ma dużo do stracenia, ale też do zyskania. Jeśli do tego potwierdzą się informacje, że ponoć Cegielski, który ma dobre relacje z Lewandowskim będzie jakby szukał młodych zdolnych za granicą to może być ciekawie będzie takim skałtem . Chyba gorzej już w tym klubie nie może być to nie mamy wiele do stracenia niech rządzi kto chce byle by Unia była na topie 🙂

pit22

Post autor: pit22 »

Cristiano pisze: 25 wrz 2025, 10:35 To co się dzieje w klubie jest niepokojące, zważając na to co Lewandowski zrobił z klubem koszykarskim Niedźwiadki Przemyśl

Przeczytałem ten artykuł i nie znalazłem w nim tego czego się obawiałem, czyli informacji, że Artur Lewandowski nie wywiązał się z obietnic finansowych i pozostawił klub z długami. Widać, że osoba która to pisała ma pełno żalu, bo sen o mistrzostwie się nie spełnił. Z naszej perspektywy to nic nie zmienia. Jesteśmy niejako skazani na tego Pana, bo nikt tu na białym koniu nie wjedzie. Wolę czekać na decyzję gościa który dysponuje kasą mogącą uratować klub niż słuchać obietnic bez pokrycia ludzi pokroju Kamila Górala.

jaskółka25

Post autor: jaskółka25 »

fan ut pisze: 25 wrz 2025, 10:43 Jeśli Lewandowski przejmuje całkowicie stery w klubie i dobrał sobie na Prezesa i Dyrektora osoby ,które mają prawdopodobnie wiedzę jak prowadzić klub to może wie co robi skoro on się na tym nie zna ale ma pieniądze, które zainwestuje. Na pewno więcej kasy do klubu dał sam Lewandowski niż Bałut i Fryz razem wzięci i dlatego ma więcej władzy i pierwszeństwo w objęciu w całości klubu. Albo w końcu ktoś profesjonalnie zajmie się prowadzeniem spółki albo dalej będzie dziadostwo. Tyle lat rządziła opcja Tarnowska i tyle razy kibice chcieli tych leśnych dziadków wynieść na butach a teraz lamenty ,że Bałut i Fryz odchodzą. Za to ,że jakoś ratowali klub to chwała im za to ,ale za uszami też mają co nieco i są odpowiedzialni za ten bałagan bo przez dłuższy okres żerowali na pieniądzach Azotów . Teraz zostanie wszystko w rękach Lewandowskiego albo będzie twarzą sukcesu Unii Tarnów ,albo porażką ,która będzie zawsze na nim ciążyła ma dużo do stracenia, ale też do zyskania. Jeśli do tego potwierdzą się informacje, że ponoć Cegielski, który ma dobre relacje z Lewandowskim będzie jakby szukał młodych zdolnych za granicą to może być ciekawie będzie takim skałtem . Chyba gorzej już w tym klubie nie może być to nie mamy wiele do stracenia niech rządzi kto chce byle by Unia była na topie 🙂
Ładnie tutaj goście odjeżdżają...

dariuszwas

Post autor: dariuszwas »

fan ut pisze: 25 wrz 2025, 10:43 Jeśli Lewandowski przejmuje całkowicie stery w klubie i dobrał sobie na Prezesa i Dyrektora osoby ,które mają prawdopodobnie wiedzę jak prowadzić klub to może wie co robi skoro on się na tym nie zna ale ma pieniądze, które zainwestuje. Na pewno więcej kasy do klubu dał sam Lewandowski niż Bałut i Fryz razem wzięci i dlatego ma więcej władzy i pierwszeństwo w objęciu w całości klubu. Albo w końcu ktoś profesjonalnie zajmie się prowadzeniem spółki albo dalej będzie dziadostwo. Tyle lat rządziła opcja Tarnowska i tyle razy kibice chcieli tych leśnych dziadków wynieść na butach a teraz lamenty ,że Bałut i Fryz odchodzą. Za to ,że jakoś ratowali klub to chwała im za to ,ale za uszami też mają co nieco i są odpowiedzialni za ten bałagan bo przez dłuższy okres żerowali na pieniądzach Azotów . Teraz zostanie wszystko w rękach Lewandowskiego albo będzie twarzą sukcesu Unii Tarnów ,albo porażką ,która będzie zawsze na nim ciążyła ma dużo do stracenia, ale też do zyskania. Jeśli do tego potwierdzą się informacje, że ponoć Cegielski, który ma dobre relacje z Lewandowskim będzie jakby szukał młodych zdolnych za granicą to może być ciekawie będzie takim skałtem . Chyba gorzej już w tym klubie nie może być to nie mamy wiele do stracenia niech rządzi kto chce byle by Unia była na topie 🙂
Rzadko to robię, ale teraz muszę to napisać. Wiele nieprawdy jest w tym co piszesz.

jaskółka25

Pan Wiesław to największy prywatny sponsor w historii tej społki. Największy wieloletni sponsor a kiedy była potrzebna to pożyczał i kiedy sytuacja tego wymagała umorzył. Jak nie było w tym roku na ochronę to pomógł. Gdyby nie on Radka też by tu nie było w tym roku. Teksty leśne dziadki czy jakies szkodniki są głęboko nie na miejscu...

Awatar użytkownika
Unabomber1488

Post autor: Unabomber1488 »

A co na to wszystko Wielce Czcigodny Poseł z bożej łaski Wardzała Robert jedyny przedstawiciel nasz wspaniały?

Awatar użytkownika
ams92
Kontakt:

Post autor: ams92 »

Unabomber1488 pisze: 25 wrz 2025, 12:52 A co na to wszystko Wielce Czcigodny Poseł z bożej łaski Wardzała Robert jedyny przedstawiciel nasz wspaniały?
Jak to co? Załatwia to i owo.
http://www.mapawkieszeni.pl - Strona dla pasjonatów wycieczek, zwiedzania, górskich wędrówek.

Awatar użytkownika
Unabomber1488

Post autor: Unabomber1488 »

ams92 pisze: 25 wrz 2025, 12:58
Unabomber1488 pisze: 25 wrz 2025, 12:52 A co na to wszystko Wielce Czcigodny Poseł z bożej łaski Wardzała Robert jedyny przedstawiciel nasz wspaniały?
Czyli gówno, nihil novi

Awatar użytkownika
Cristiano

Unabomber1488 pisze: 25 wrz 2025, 13:14
ams92 pisze: 25 wrz 2025, 12:58
Czyli gówno, nihil novi
Tylko lans i pierdzenie w stołek. Parafrazując piosenkę Cypisa: "za hajs podatnika baluj"

Awatar użytkownika
the_naturat

Cristiano pisze: 25 wrz 2025, 10:35 To co się dzieje w klubie jest niepokojące, zważając na to co Lewandowski zrobił z klubem koszykarskim Niedźwiadki Przemyśl

Ja z tego art wyniosłem, że Kraków olał, bo tam wiecznie było im mało pieniędzy Lewandowskiego i miał dojną krową.
W Przemyślu dawał kasę, żle została spożytkowana, więc odszedł.

Czy tego chcemy czy nie, ma teraz pełną władzę w klubie. Ma swojego prezesa i dyrektor. Oni będą wydawać jego pieniądze. W Przemyślu dał kasę i miejscowi przepalili. Doświadczenie mu pokazało, że miejscowych nalezy się pozbyć.

Czy to dobrze? Nie wiem. Skoro część z Was uważa, że p. Frys i Bałut to też wielcy kibice żużla, to na pewno się nie obrażą o brak miejsca w RN. Skoro było im wygodnie w pełni rządzić i brać 2mln złotych od Lewandowskiego, to rozumiem, że teraz mogą oddać mu władzę, a swoje wsparcie, jako sponsorzy utrzymać. Potwierdzą w ten sposób swoją miłość do żużla, a i pokażą innym podmiotom, że warto zaufać. No chyba, że właśnie o tę rządze władzy chodzi. I nie oddadzą swoich pieniędzy pod rządy innych. No ale przecież by to była hipokryzja, co nie ;)

jaskółka25

Po oświadczeniu W. Frys wraz z Bałutem nie było żadnej odpowiedzi odnośnie braku umorzenia pożyczek wiec uważam że dalej strona krakowska domaga się zwrotu tego co niby umorzyli. Teraz jadą na kasie z Małopolski ekstraligi i tle widać ich pracy.
Taki Bellego czy Lewiszyn to dalej chcą jeździć i to bardziej zasługa Staszka Burzy i Jacka Rempały.

j-rules

Post autor: j-rules »

the_naturat pisze: 25 wrz 2025, 13:59

Ja z tego art wyniosłem, że Kraków olał, bo tam wiecznie było im mało pieniędzy Lewandowskiego i miał dojną krową.
W Przemyślu dawał kasę, żle została spożytkowana, więc odszedł.

Czy tego chcemy czy nie, ma teraz pełną władzę w klubie. Ma swojego prezesa i dyrektor. Oni będą wydawać jego pieniądze. W Przemyślu dał kasę i miejscowi przepalili. Doświadczenie mu pokazało, że miejscowych nalezy się pozbyć.

Czy to dobrze? Nie wiem. Skoro część z Was uważa, że p. Frys i Bałut to też wielcy kibice żużla, to na pewno się nie obrażą o brak miejsca w RN. Skoro było im wygodnie w pełni rządzić i brać 2mln złotych od Lewandowskiego, to rozumiem, że teraz mogą oddać mu władzę, a swoje wsparcie, jako sponsorzy utrzymać. Potwierdzą w ten sposób swoją miłość do żużla, a i pokażą innym podmiotom, że warto zaufać. No chyba, że właśnie o tę rządze władzy chodzi. I nie oddadzą swoich pieniędzy pod rządy innych. No ale przecież by to była hipokryzja, co nie ;)
Nie wiem gdzie tu hipokryzję widzisz. Dla mnie jest to oczywiste ze sponsorami nie zostaną, chyba że jakieś marne grosze na odczep by zawsze mogli powiedzieć że nie zostawili żużla i wspierają dalej.
Skoro w wyniku tarc nie są już w klubie to dlaczego mają tam być ich pieniądze?
No tak na logikę proszę.

Lewandowski zaś skoro zgadzał się wykładać kasę i rządzić im no to do kogo ma pretensje? Na taki układ się zgadzał z jakichś przyczyn. Lufy przy skroni nie miał

dariuszwas

Post autor: dariuszwas »

jaskółka25 pisze: 25 wrz 2025, 14:24 Po oświadczeniu W. Frys wraz z Bałutem nie było żadnej odpowiedzi odnośnie braku umorzenia pożyczek wiec uważam że dalej strona krakowska domaga się zwrotu tego co niby umorzyli. Teraz jadą na kasie z Małopolski ekstraligi i tle widać ich pracy.
Taki Bellego czy Lewiszyn to dalej chcą jeździć i to bardziej zasługa Staszka Burzy i Jacka Rempały.
Nie, nie jadą na żadnej kasie, bo nie ma pieniądzy w klubie. Frakcja krakowska czeka na kolejny ruch tej tarnowskiej.
Bellego i Lewiszyn to zasługa Jacka Rempały. To ich tuner.

Kupujcie popcorn:)

hipermarkeciarz

Post autor: hipermarkeciarz »

Pan Lewandowski teraz na nowo pokochał koszykówkę, tym razem pod Wawelem.
Przemyśl, Tarnów, Kraków - nie wygląda Wam to trochę dziwnie?

Awatar użytkownika
njk1987

Post autor: njk1987 »

dariuszwas pisze: 25 wrz 2025, 16:36
jaskółka25 pisze: 25 wrz 2025, 14:24 Po oświadczeniu W. Frys wraz z Bałutem nie było żadnej odpowiedzi odnośnie braku umorzenia pożyczek wiec uważam że dalej strona krakowska domaga się zwrotu tego co niby umorzyli. Teraz jadą na kasie z Małopolski ekstraligi i tle widać ich pracy.
Nie, nie jadą na żadnej kasie, bo nie ma pieniądzy w klubie. Frakcja krakowska czeka na kolejny ruch tej tarnowskiej.
Bellego i Lewiszyn to zasługa Jacka Rempały. To ich tuner.

Kupujcie popcorn:)
Dodatkowo oboje są już w innym małopolskim klubie.
Tarnów moim miastem, Unia moim klubem...

Awatar użytkownika
the_naturat

j-rules pisze: 25 wrz 2025, 16:22
No tak na logikę proszę.
Na logikę:
Z tego samego powodu, dla którego ja kupowałem karnet kiedy prezes był Sady, kiedy prezesem był Góral. Dawałem kase, nie musiałem być członkiem RN. Albo jesteś sponsorem, który kocha klub i chce dla niego jak najlepiej. Albo Ci na tym nie zależało. I tak, to jest hipokryzja. Skoro oni chcieli: dej kasę, ja będę rządził, to teraz Lewandowski odwrócił rolę: wy dejcie, ja będę rządził.

Adidas jest sponsorem Realu Madryt, ale nie musi być członkiem zarządu.
Lewandowski zaś skoro zgadzał się wykładać kasę i rządzić im no to do kogo ma pretensje? Na taki układ się zgadzał z jakichś przyczyn. Lufy przy skroni nie miał
Dał szansę, przejechał się, teraz postanowił inaczej. Ma hajs, ma możliwości.
Jak w biznesie. Podpisałeś kontrakt z agencją reklamową, ale po 3 latach nie widzisz progresu, a twoje PLNy znikają. To się żegnasz i szukasz innych rozwiązań.
Jak mówiłem, ma hajs, ma możliwości. Ma teraz swoich ludzi w klubie. Czy się to komuś podoba czy nie, ma pełnię władzy. Może jutro zgasić światło i gówno z tym możemy zrobić, tak naprawdę.

Przez ostanie lata przewijało się setki postów, że z tą RN klub spadnie na dno. To proszę, marzenia wielu kibiców się spełniły. RN się zmieniła.

Salowy Choroszcz

Post autor: Salowy Choroszcz »

Prawda to że Lewandowski chce zrobić na złość Wandzie i na zgliszczach Unii powołać sekcje żużlową Wisły Kraków ??

wicek

Post autor: wicek »

Tak prawda i bedzie sie to zwało
Tarnów-Krakow Wisła Spidłej Team

Pinio

Post autor: Pinio »

Widzę że paru forumowiczów już się strasznie zjarało panem Lewandowskim,to że jest jescze niczego nie przesądza,kasę ma,podobno i władze też jak i swoich ludzi,ale tylko on wie co z tym zrobi,czy nadal będziemy jeździć czy zawinie klub bo powie że niema perspektyw i przyszłości,gdybać możemy.

Awatar użytkownika
Cristiano

Pinio pisze: 25 wrz 2025, 22:39 Widzę że paru forumowiczów już się strasznie zjarało panem Lewandowskim,to że jest jescze niczego nie przesądza,kasę ma,podobno i władze też jak i swoich ludzi,ale tylko on wie co z tym zrobi,czy nadal będziemy jeździć czy zawinie klub bo powie że niema perspektyw i przyszłości,gdybać możemy.
Będzie co będzie, może rozjaśni się po memoriale tak jak zapowiadają

Roro

Post autor: Roro »

I tak my nie mamy na nic wpływu więc pozostaje nam tylko czekać i trzymać kciuki. Jedno jest pewne, w końcu ten beton w radzie nadzorczej pękł.

j-rules

Post autor: j-rules »

the_naturat pisze: 25 wrz 2025, 21:27
No tak na logikę proszę.
Na logikę:
Z tego samego powodu, dla którego ja kupowałem karnet kiedy prezes był Sady, kiedy prezesem był Góral. Dawałem kase, nie musiałem być członkiem RN. Albo jesteś sponsorem, który kocha klub i chce dla niego jak najlepiej. Albo Ci na tym nie zależało. I tak, to jest hipokryzja. Skoro oni chcieli: dej kasę, ja będę rządził, to teraz Lewandowski odwrócił rolę: wy dejcie, ja będę rządził.

Adidas jest sponsorem Realu Madryt, ale nie musi być członkiem zarządu.
Dał szansę, przejechał się, teraz postanowił inaczej. Ma hajs, ma możliwości.
Jak w biznesie. Podpisałeś kontrakt z agencją reklamową, ale po 3 latach nie widzisz progresu, a twoje PLNy znikają. To się żegnasz i szukasz innych rozwiązań.
Jak mówiłem, ma hajs, ma możliwości. Ma teraz swoich ludzi w klubie. Czy się to komuś podoba czy nie, ma pełnię władzy. Może jutro zgasić światło i gówno z tym możemy zrobić, tak naprawdę.

Przez ostanie lata przewijało się setki postów, że z tą RN klub spadnie na dno. To proszę, marzenia wielu kibiców się spełniły. RN się zmieniła.
To, że ty kupowałeś karnet za czasów sadego to nic (sorry..) nie znaczy. Chciałeś to kupowałeś. A chcącemu nie dzieje się krzywda.
Ja po wieloletniej degrengoladzie przestałem w ogóle na mecze chodzić w tamtym okresie (spokojnie, nie czuje się przez to ani lepszy ani gorszy, nie o to mi chodzi)
Po prostu nie ma to związku. Nie mieszaj sponsoringu Realu Madryt (komercyjnie i marketingowo prawdopodobnie największy klub sportowy w dziejach)
Ze sponsoringu powinno się coś mieć.
Piję do tego, że Lewandowski nie był takim adidasem (tylko że niezbyt mądrym) jeśli dawał najwięcej kasy na tego trupa nie mając władzy (oddając komu innemu) bo jednak był członkiem rady. Po co? Skoro nic nie ogarniał po co mu to było?
Przecież jak piszesz, mógł być dla nas adidasem.

Po prostu jestem w tym momencie wielkim pesymistą. Gdyby wygrała opcja tarnowska też bym był, ale widziałbym swiatelko w tunelu. Może się mylę, ale zostawienie zaściankowego żużla w zaściankowym Tarnowie ludziom z Krakowa, którzy, trzeba to uczciwie napisać, o żużlu nie mają pojęcia nie wróży dla mnie nic innego jak sezon na zakończenie działalności lub zakończenie jej już przed sezonem.
To nie kwestia dawania szansy przeze mnie, to zimną krew i kalkulacja.
Oczywiście nie jestem pierdolnięty i wiem że to się musiało stać prędzej czy później (upadek unii). Na ten moment nie widzę innej opcji niż nowy ośrodek z nowymi ludźmi (i to też mnie boli, trochę medali trzeba wywalić do kosza...)

Pozdro

Zablokowany