Ekstraliga

Speedway w tarnowskim jak i światowym wydaniu
Roro

Re: Ekstraliga

Post autor: Roro »

Ale może faktycznie przejdźmy z dyskusją na odpowiedni temat bo teraz się robi śmietnik

Roro

jaskółka25

Post autor: jaskółka25 »

Niedługo pewnie zaczną sie artykuły o Częstochowie. I za kilka tygodni jeszcze kilku innych klubach. Druga liga moze byc znowu mocno zagrożona.

rat21

Post autor: rat21 »

W polskich ligach pieniadze zrobily sie wrecz abstrakcyjne, niedlugo wiele klubow bedzie zaczynac od zera. Powinno sie natychmiast wprowadzic salary cap, zlikwidowac U24, obowiazek 4 Polakow - rynek zweryfikuje koszty zdecydowanie w dol.

Awatar użytkownika
the_naturat

Post autor: the_naturat »

Prezesi prezesami, ale kibice też dużo od siebie powoduje te problemy

Greg-Tarnów

Post autor: Greg-Tarnów »

Cały żużel upada. Kolosalne koszty. Za 5 biegów czyli ok 5min jazdy zawodnik otrzymuje kolosalne pieniądze. Co gorsze sezon trwa w najlepsze a zawodnicy już mają nowe kluby. Wiem zaraz usłyszę że mogłem zostać żużlowcem to bym też tyle zarabiał.
''To, co jest trudne, da się zrobić. To, co wydaje się niemożliwe, należy przynajmniej spróbować”.

Awatar użytkownika
montague

Post autor: montague »

Greg-Tarnów pisze: 04 wrz 2025, 0:05 Co gorsze sezon trwa w najlepsze a zawodnicy już mają nowe kluby. Wiem zaraz usłyszę że mogłem zostać żużlowcem to bym też tyle zarabiał.
i dla tego musi być reset w żużlu jakiś ksm czy cos bo to się robi śmieszne , dziś ten co awansuje nie ma jak rywalizować. bo już rynek przeorany. za niedługo będą już kontraktować na 2-3 sezony do przodu :lol:

Awatar użytkownika
ams92
Kontakt:

Post autor: ams92 »

To jest chore. Umowy zwykle na rok, od wielkiego dzwona na dwa lata. Nie rozumiem, czemu nie można wprowadzić KONKRETNYCH okienek transferowych jak w piłce nożnej? Październik i uzupełniające np w lutym-marcu. Ściśle to określić, żadnych prekontraktów. Chcą, niech sobie rozmawiają między sobą do woli. Ale bez możliwości finalizacji. No chyba, że ten żużlowy światek jest już tak hermetycznie wąski, ręka rękę myje, że to niemożliwe.
http://www.mapawkieszeni.pl - Strona dla pasjonatów wycieczek, zwiedzania, górskich wędrówek.

j-rules

Post autor: j-rules »

montague pisze: 04 wrz 2025, 15:04
Greg-Tarnów pisze: 04 wrz 2025, 0:05 Co gorsze sezon trwa w najlepsze a zawodnicy już mają nowe kluby. Wiem zaraz usłyszę że mogłem zostać żużlowcem to bym też tyle zarabiał.
i dla tego musi być reset w żużlu jakiś ksm czy cos bo to się robi śmieszne , dziś ten co awansuje nie ma jak rywalizować. bo już rynek przeorany. za niedługo będą już kontraktować na 2-3 sezony do przodu :lol:
Ksm tylko pogorszy jeszcze sprawę

Loki

Post autor: Loki »

j-rules pisze: 04 wrz 2025, 18:07
Ksm tylko pogorszy jeszcze sprawę
Zgadza się . Ksm jest najgorszym rozwiązaniem z możliwych, ja tu widzę tylko jedno rozwiązanie, mianowicie salary cap.

Greg-Tarnów

Post autor: Greg-Tarnów »

Zespoły zmieniane jak rękawiczki tylko dla forsy . Niektórzy zawodnicy z ekstra lipy mieli więcej barw klubowych jak cała reprezentacja w piłkę . Ciągle szach zmiany odejścia i powroty .
Mnie to już obrzydza i dawno tak nie byłem zmęczonym żużlem.
Mecze coraz nudniejsze. Budżety powinny pójść w dół o 50% bo kluby nie wytrzymują. Można sporo zmienić na + np zakaz rozmów z zawodnikami w czasie sezonu i zakaz podbijania stawek tylko Polacy mają taką głupią naturę zastaw się, a postaw się a potem jest beczenie.
''To, co jest trudne, da się zrobić. To, co wydaje się niemożliwe, należy przynajmniej spróbować”.

Pinio

Post autor: Pinio »

Pięknie Bartus wsadził Banbora w dechy.

Awatar użytkownika
Aris

Post autor: Aris »

Nie ogarniam jak ktoś kto miał za idola i nauczyciela Tomasza Golloba nie potrafi jeździć parą. Jazda parą Bartka Zmarzlika jest tragiczna, zresztą kto teraz potrafi, pewnie by policzył na palcach jednej ręki. Tomek Gollob to niedościgniony mistrz w takiej jeździe. Do tej pory z nostalgią wspominam jak potrafił docholować do mety na 5:1 Marcina Rempałę i nie tylko jego.

Roro

Ja aż takich czasów nie pamiętam ale pamiętam za to jak Hancock holował Jamroga w Tarnowie w finale w 2012 :)

Lysy88PL

Post autor: Lysy88PL »

Gollob ze startu z krawężnika wywalał wszystkich w płot a Rempała po słabym starcie pakował się w kredę, wiele biegów tym sposobem wygraliśmy 5-1.

Hampel mnie mocno zaskoczył, myślałem, że jeszcze sezon lub dwa pojeździ.

Roro

Tak kończą mistrzowie, będąc na szczycie a nie tułając się po ogonach :)

Awatar użytkownika
Kibic1986

Post autor: Kibic1986 »

Roro pisze: 05 wrz 2025, 21:43 Tak kończą mistrzowie, będąc na szczycie a nie tułając się po ogonach :)

Nie przesadzaj w chwale to odchodził Rickardsson ,Crump ,Adams , będac w czołówce światowejvJarek z całą sympatią dla niego już się trochu męczył parę sezonów, podobnie jak Pepe parę lat temu.

Jeśli chodzi o Zmarzlika to fakt nie umie jeździć para. W tym aspekcie Gollobowi ,Jankowi czy Magicowi do pięt nie dorasta.
Swoją drogą jak już wspominamy takie sytuacje u Jaskółek to pamiętam jak Artur 2,0 Mroczka holował niejednokrotnie swojego imiennika Czaje jeżdżąc z nim w parze .

Awatar użytkownika
hipermarkeciarz

Post autor: hipermarkeciarz »

Lysy88PL pisze: 05 wrz 2025, 20:50 Hampel mnie mocno zaskoczył, myślałem, że jeszcze sezon lub dwa pojeździ.
Dla mnie on zawsze sprawiał wrażenie spoko gościa, rozsądnego, a do tego inteligentnego. Widział po stylu i punktach że się męczy, pojawialy się głosy, że Metalkas czeka, swoje już zarobił, na starość głupio się poważnie rozwalić, a przecież szansa zawsze istnieje, ambicjonalnie też pewnie wolał uniknąć rozmów przy kontrakcie typu " Wiesz, Jarek, fajne masz CV, ale lepszy już nie będziesz, wiek nie ten itp." - pewnie lepiej się będzie czuł jako ekspert czy inny treneiro, bo z żużla chyba nie zrezygnuje.

Natomiast w Lublinie kolejny raz poznaliśmy odpowiedź na nurtujące opinię publiczną pytanie "Jak to? Nie kibicujesz Zmarzlikowi w GP? Czemu?".

No temu, a to nie pierwszy raz, i na pewno nie ostatni - śmiem twierdzić, że "najlepsze" dopiero przed nami i nawet nie mówię o Vojens, gdy się okaże, że tego dnia będzie pod formą i nie udźwignie presji.

Loki

Myślałem że tego nigdy nie napisze ale Dawaj Apator💪💪

Lysy88PL

Post autor: Lysy88PL »

APATOR, APATOR

Salowy Choroszcz

Post autor: Salowy Choroszcz »

Nic nie jest jeszcze przesądzone. Za tydzień to będzie inny mecz. Jeśli wróci Przyjemski obstawiam że motor się obroni.

Loki

Dziekuje Apator💪👏 . Osobiście nie sądzę że to Lublin odrobi, dobrze dla żużla ✌️

Awatar użytkownika
hipermarkeciarz

Post autor: hipermarkeciarz »

W Lublinie to Motor będzie miażdżył, to po pierwsze, i ta przewaga wcale nie jest aż taka pokaźna - ostatnio Toruń ugrał tam 35, ale...

...ale wtedy Lublin był w gazie, a Toruń po prostu jechał swoje, a obecnie mamy tak, że w Lublinie jest Zmarzlik, który walnie pewnie okolice kompletu, jest też zapewne mocny u siebie Holder, ale oprócz tego dziurawy Kubera, dziurawy Lindgren, dziurawy Cierniak i kuśtykający Przyjemski.
Z drugiej strony rozpędzony Dudek i niesamowicie nakręcony pierwszym meczem cały Apator, który czuje krew. Oczywiście może być tak, że po drugiej serii będzie miazga i czar pryśnie, ale to jest idealny moment dla Torunia, by zdobyć złoto, a najgorszy od dłuższego czasu dla Lublina, który ma swoje problemy i musi czuć presję, a do tego raczej nie jest przygotowany - dream team zawsze się bronił jadąc na pół gwizdka, bo ktoś zawsze wózek ciągnął. Teraz jest Zmarzlik, Holder, i do tej ekipy musi doszusować z dwóch bohaterów, by odrobić straty, a to może być wyzwanie.

Tak czy siak to rewanż zapowiada się cudnie.

Salowy Choroszcz

Post autor: Salowy Choroszcz »

Piękny finał i promocja żużla. Szacunek dla jednych i drugich. Lublinowi mecz położył Kubera który przez cały sezon był nie do złapania. Poza tym w pierwszym biegu to Dudek powinien być wykluczony. Tych punktów zabrakło.
Ogólnie niedziela była piękną promocją tego sportu, jak ktoś pierwszy raz oglądał dzisiejszy dwumecz mógł się zakochać w tej dyscyplinie. W Bydgoszczy mecz palce lizać. Milicja jest sama sobie winna. Wcześniej frajersko stracone wysokie prowadzenie z Lesznem dziś też kilka punktów uciekło.
Przewaga 4 punktów sprawia że na rewanż do Gorzowa jadą na wycieczkę. Gdyby było dziś + 10 dla Budzi można by się emocjonować i zastanawiać.

Awatar użytkownika
Kibic UT

Post autor: Kibic UT »

Wszystko się kiedyś kończy również hegemonia Lublina a co do Torunia całe szczęście że przyjechali, brałem pod uwagę wariat że uciekną z finału już raz tak zrobili 🤣🤣🤣🤣
Wiara i przywiązanie tak nas wychowano i tak zostanie Unia Tarnów.

ODPOWIEDZ