Stadion Unii Tarnów
-
Tylko Unia
Re: Stadion Unii Tarnów
Ponoć oswietlenie i krzeselka mają być zdemontowane ze starego stadionu w Lublinie i wykorzystane u nas na Z3.
https://tarnow.naszemiasto.pl/wielki-co ... 2-29141355
- Cisza przed Burzą
Myślę że byłoby to fenomenalne rozwiązanieTylko Unia pisze: 30 cze 2026, 20:01 Ponoć oswietlenie i krzeselka mają być zdemontowane ze starego stadionu w Lublinie i wykorzystane u nas na Z3.
-
FANATYK ŻUŻLA
tak jak już kiedyś pisałem krzesełka na całym stadionie całkowicie odmienią tą ruinę ,toalety też by musiały być a nie toi toi , ale skoro wizytują nasz stadion to znaczy że pasuję im tutaj tor po generalnym remoncie czego chcieć więcej szkółka Janusza Kołodzieja pokazała że jak się chce to można oby to był początek czegoś nowego w TarnowieCisza przed Burzą pisze: 30 cze 2026, 21:49Myślę że byłoby to fenomenalne rozwiązanieTylko Unia pisze: 30 cze 2026, 20:01 Ponoć oswietlenie i krzeselka mają być zdemontowane ze starego stadionu w Lublinie i wykorzystane u nas na Z3.
Super, drugi stadion już będzie w barwach niebiesko żółtych 
Czyli co, tym samym prysły nadzieję na reaktywację Unii w sezonie 2027 bo będzie tu jeździł Motor. Szczepan Bukowski gdyby żył to w grobie by się przewrócił...
Czyli co, tym samym prysły nadzieję na reaktywację Unii w sezonie 2027 bo będzie tu jeździł Motor. Szczepan Bukowski gdyby żył to w grobie by się przewrócił...
- Cisza przed Burzą
Ja tu widzę więcej pozytywów niż negatywów, myślę że głód żużla będzie ogromny, jeżeli do tego stadion przejdzie lifting ( lampy i krzesełka) i przez dwa lata będzie tutaj sport na najwyższym poziomie to po tych dwóch latach będzie świetne podłoże do budowania czegoś nowego(Koldi rób to po karierzeAl Bano pisze: 01 lip 2026, 14:03 Super, drugi stadion już będzie w barwach niebiesko żółtych
-
Salowy Choroszcz
Jeśli chodzi o krzesełka to Motor ma na całym.stadionie niebieskie. Jeśli chodzi o oświetlenie to co oni chcą robić? Zdemontować maszty oświetleniowe??Cisza przed Burzą pisze: 01 lip 2026, 14:07Ja tu widzę więcej pozytywów niż negatywów, myślę że głód żużla będzie ogromny, jeżeli do tego stadion przejdzie lifting ( lampy i krzesełka) i przez dwa lata będzie tutaj sport na najwyższym poziomie to po tych dwóch latach będzie świetne podłoże do budowania czegoś nowego(Koldi rób to po karierzeAl Bano pisze: 01 lip 2026, 14:03 Super, drugi stadion już będzie w barwach niebiesko żółtych
Czyli co, tym samym prysły nadzieję na reaktywację Unii w sezonie 2027 bo będzie tu jeździł Motor. Szczepan Bukowski gdyby żył to w grobie by się przewrócił...)
Wy się cieszycie że motor będzie tu jeździł tylko że będą też kibice z Lublina. Ile dla was zostanie biletów??
Żal mi was za parę starych krzesełek godzicie żeby de facto pogrzebać klub ze swojego miasta. A po 2 latach kwaśny wam powie że ;
Na piłke to do Niecieczy lub Krakowa
Na żużel do Krosna lub Rzeszowa
A na siatkówke do Ryglic lub Bobowej
Ale najważniejsze że będziecie mieli haś. Nie ważne że Unii nie będzie, kogo to obchodzi
-
fertilizer
-
Tylko Unia
Unii i tak nie ma więc o chuj ci chodzi ?!Salowy Choroszcz pisze: 01 lip 2026, 22:15Jeśli chodzi o krzesełka to Motor ma na całym.stadionie niebieskie. Jeśli chodzi o oświetlenie to co oni chcą robić? Zdemontować maszty oświetleniowe??Cisza przed Burzą pisze: 01 lip 2026, 14:07Ja tu widzę więcej pozytywów niż negatywów, myślę że głód żużla będzie ogromny, jeżeli do tego stadion przejdzie lifting ( lampy i krzesełka) i przez dwa lata będzie tutaj sport na najwyższym poziomie to po tych dwóch latach będzie świetne podłoże do budowania czegoś nowego(Koldi rób to po karierzeAl Bano pisze: 01 lip 2026, 14:03 Super, drugi stadion już będzie w barwach niebiesko żółtych
Czyli co, tym samym prysły nadzieję na reaktywację Unii w sezonie 2027 bo będzie tu jeździł Motor. Szczepan Bukowski gdyby żył to w grobie by się przewrócił...)
Wy się cieszycie że motor będzie tu jeździł tylko że będą też kibice z Lublina. Ile dla was zostanie biletów??
Żal mi was za parę starych krzesełek godzicie żeby de facto pogrzebać klub ze swojego miasta. A po 2 latach kwaśny wam powie że ;
Na piłke to do Niecieczy lub Krakowa
Na żużel do Krosna lub Rzeszowa
A na siatkówke do Ryglic lub Bobowej
Ale najważniejsze że będziecie mieli haś. Nie ważne że Unii nie będzie, kogo to obchodzi![]()
Ja mam mieszane uczucia do tego wszystkiego... Z jednej strony jazda Motoru tutaj raczej napewno nie pomoże w reaktywacji Unii ... Z drugiej nato się eigole nie zanosi , nikt o tym nie mówi i nikt niema na chwilę obecną takich zamiarów niestety
z drugiej jeśli faktycznie osprzęt z lubelskiego stadionu ( krzesła ,oświetlenie itp ) mogłoby być być użyte i zainstalowane na Z3 to wielki plus , bo przecierz w tym zrujnowanym mieście stadion szybciej się zawali niż tam coś zrobią , nieważne czy zarządca jest klub , miasto czy tosir ( obym kiedys to odbeknoł o się grubo zdziwił ) to byłby najpewniej plus , a tak jak kiedyś pisałem montaż samych krzesełek wizualnie dużo by dał.
I może faktycznie 2 lata wielkiego speedwaya w Tarnowie ,wzbudzi na nowo i spotęguje chęć i potrzebę reaktywacji klubu żużlowego z Tarnowa .
O ile na początku byłem zdecydowanie przeciw temu pomysłowi bo pewnym jest że to zastępuje reaktywację naszego klubu , tak teraz bo głębszych przemyśleniach jednak chyba więcej jest plusów niż minusów takiej sytuacji , bo przecierz na chwilę obecną nie Zan si się na reaktywację naszej drużyny...
I może faktycznie 2 lata wielkiego speedwaya w Tarnowie ,wzbudzi na nowo i spotęguje chęć i potrzebę reaktywacji klubu żużlowego z Tarnowa .
O ile na początku byłem zdecydowanie przeciw temu pomysłowi bo pewnym jest że to zastępuje reaktywację naszego klubu , tak teraz bo głębszych przemyśleniach jednak chyba więcej jest plusów niż minusów takiej sytuacji , bo przecierz na chwilę obecną nie Zan si się na reaktywację naszej drużyny...
- Cisza przed Burzą
https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/12607 ... stanowisko już nawet w wywiadach z zawodnikami bezpośrednio pytają z stwierdzeniem że Motor będzie jeździł w Tarnowie,na moje Cierniak zostanie i zostawią Vaculika który powoli sie ogarnia,nie jest jeszcze taki stary i ma też doświadczenie z Tarnowa,a odejdzie Lindgren który po kontuzjach zostanie odpalony,no cóż,będzie wtedy można stare znajome twarze obejrzeć
- the_naturat
Ok, czyli z doniesień medialnych możemy się dowiedzieć, że przyjadą nowe/stare krzesełka z Lublina. I przyjadą nowe/stare lampy żeby dołożyć do naszego oświetlenia.
Pytanie: które aspekty stadionu nie spełniały wymogów 1 ligi, ale dla Ekstraligi są już OK?
Pytanie: które aspekty stadionu nie spełniały wymogów 1 ligi, ale dla Ekstraligi są już OK?
- Cisza przed Burzą
Nie spełniał wymogów tor przed remontem,nie było odwodnienia liniowego wszystko stare itd,po remoncie wyeliminowane,na pewno natomiast lampy,tam było warunkowo dopuszczone,chyba było trochę lamp dołożone ale brakowało "lumenów"the_naturat pisze: 08 lip 2026, 13:09 Ok, czyli z doniesień medialnych możemy się dowiedzieć, że przyjadą nowe/stare krzesełka z Lublina. I przyjadą nowe/stare lampy żeby dołożyć do naszego oświetlenia.
P.S przecież mieliśmy na Metalkas licencje koniec końców (pamiętamy ekspresowy remont toru),a potem nie dostaliśmy po spadku do KLŻ ale nie przez stadion a przez długi i zaoranie klubu
Podobno nie ma miejsca na nowe lampy na słupach więc to musiały by być jakieś dodatkowe maszty dostawiane, pewnie się rozchodzi o to kto to sfinansuje.
-
FANATYK ŻUŻLA
czyli lepiej stawiać stare lampy z lublina niż np. próbować wymienić na mocniejsze światło w istniejących już jupiterach???Przemek82 pisze: 08 lip 2026, 21:25 Podobno nie ma miejsca na nowe lampy na słupach więc to musiały by być jakieś dodatkowe maszty dostawiane, pewnie się rozchodzi o to kto to sfinansuje.
- the_naturat
1. A nie było też tak z naszym stadionem, że kością niezgody było łączone wejście na drugi łuk i do parku maszyn?
2. Jak mierzono tę siłę oświetlenia? Na środku murawy czy na łukach?
2. Jak mierzono tę siłę oświetlenia? Na środku murawy czy na łukach?
- Cisza przed Burzą
Ja słyszałem tylko tyle że ciężko sobie wyobrazić by Lublin tu nie jechał przez te dwa lata,wezmą lampy,wezmą krzesełka,nawet swoją maszynę startową mają wziąć,pozostaje czekać,jak zobaczę "nowe" krzesełka to myślę że ten stadion odżyje mega wizualnie bo tak naprawdę to te deski na 1 łuku i wybrakowane stare krzesełka gdzie indziej psują całość,"nowe" krzesełka+remont toru+mnóstwo ludzi i będzie pięknie,jeszcze mecz wieczorem...pamiętam 2012 rok,to by było... a głód będzie ogromny,strona Tarnowska z miasta mówiła że chce mieć możliwość by beneficjentami byli mieszkańcy Tarnowa jak do tego dojdzie,nie wiem czy chodzi o ceny,czy o pulę biletów przeznaczoną dla nas miejscowych ale zobaczymy,ja sie generalnie jaram.Vaculik i Cierniak mają zostać,a no i Woryna(mam nadzieję że mimo wszystko poza paroma gwizdami zachowamy sie w miarę ok),oj tak czy siak będzie ciekawie,zresztą... Zmarzlik w Tarnowie,to będzie coś,jak ktoś ma "odkryć" i pokazać potencjał tej naszej nowej geometrii to kto jak nie on 
- hipermarkeciarz
Trafiło się ślepej kurze ziarno.
Do bankruta bez kibla przyjeżdża prosić o występy najlepszy zawodnik świata z kolegami i jeszcze ma ze sobą krzesełka i oświetlenia jakby co.
To się nie dzieje
Do bankruta bez kibla przyjeżdża prosić o występy najlepszy zawodnik świata z kolegami i jeszcze ma ze sobą krzesełka i oświetlenia jakby co.
To się nie dzieje
No ja mam nadzieję że woryna będzie wygwizdywany co mecz należycie.
Jedno trzeba przyznać Lewandowskiemu i spółce… mówił że chce ekstraligę w Tarnowie, i ta w końcu będzie.
- hipermarkeciarz
Swoją drogą jestem w drużynie która twierdzi, że Lublin odbuduje ten sport w Tarnowie, a nie będzie hamulcowym wskrzeszenia Unii Tarnów czy innej Stali Mościce. Gdy będzie dobra frekwencja, a będzie bardzo dobra, gdy nagle się okaże, że Dryła będzie mógł drzeć ryja" Oooooojjjjeeeeaaaaaaaaa" z Jaskółczego Gniazda i nawet zrobić tam siku, to po epizodzie z Motorem nagle się okaże, że w Tarnowie na dobrą sprawę jest wszystko, co musi być - kibic, tor, zaplecze, oświetlenie i nisza dla sponsorów, bo jestem przekonany na 99% że są chętni dorzucić kasę na tarnowski żużel, ale nie sport był tutaj problemem, tylko pijawki, przez których ręce te pieniądze musiałyby przejść. Teraz się okaże, że jest wszystko i tylko czeka sobie puste i gotowe na kogoś i śmiem twierdzić, że taki ktoś się znajdzie i nawet jak nie będzie to bezpośrednio Kołodziej, który wtedy już będzie Panem Januszem - trenerem, to choćby przy jego zaangażowaniu samym nazwiskiem i Cegielskim komuś się zamarzy bycie kolejnym Witoldem z Łodzi
Pewnym paradoksem jest to, że Tarnów to oaza emerytów i miasto zwijające się, ale akurat pod żużelek w Tarnowie to wcale nie musi być mankament - co innego otworzyć klub muzyczny dla małolatów, a co innego wyciągnąć kasę od rodziny z dziećmi w żużlowym mieście, gdzie w weekendy nie ma co robić. Myślę, że nie tylko ja to wiem i Motor nakieruje na Tarnów właściwą optykę która szybciutko pokryje haniebny epizod, gdzie z DMP zrobiono klub na poziomie organizacyjnym szemranego bazaru.
Przypomnę, że w roku 2005 byliśmy o dwie długości przed innymi ośrodkami pod względem organizacyjnym (oświetlenie, atrakcje dla kibiców, pierwszy klub z dmuchanymi bandami, w składzie najlepszy polski żużlowiec, najlepszy żużlowiec świata i najzdolniejsi juniorzy tamtych lat do tego z Tarnowa), przez 20 lat głównie miasto wszystko rozwaliło, dlaczego miasto? Bo w żadnym mieście nikt nie dałby "urwać kurze złotych jaj" o czym po roku 2012 wspomniał Marek Cieślak (brak wykorzystania ostatniego DMP), żużel mógłby być motorem do promocji miasta ściągania firm do Tarnowa itp. a ponadto nawet jak w klubie był burdel to miasto powinno to w jakimś stopniu nadzorować mając gotowy produkt ze wsparciem Azotów.
Do tego nie można zapominać o przespanym okresie na modernizacje stadionu w okresie, gdzie szeroką ławą szły pieniądze z UE na infrastrukturę. Za to mamy halę wybudowaną "za swoje" co pogłębiło zadłużenie miasta, po której hula wiatr i na ten moment "śmieszny" stadion piłkarski a wystarczyło pogodzić piłkę i żużel tak jak ma to miejsce w Rzeszowie i jakoś to funkcjonuje, a przecież w Rzeszowie na Stali przez jakiś czas grała Stal, Resovia i jeździli żużlowcy. Motor jest ostatnią deską ratunku na reaktywowanie żużla w Tarnowie.
Do tego nie można zapominać o przespanym okresie na modernizacje stadionu w okresie, gdzie szeroką ławą szły pieniądze z UE na infrastrukturę. Za to mamy halę wybudowaną "za swoje" co pogłębiło zadłużenie miasta, po której hula wiatr i na ten moment "śmieszny" stadion piłkarski a wystarczyło pogodzić piłkę i żużel tak jak ma to miejsce w Rzeszowie i jakoś to funkcjonuje, a przecież w Rzeszowie na Stali przez jakiś czas grała Stal, Resovia i jeździli żużlowcy. Motor jest ostatnią deską ratunku na reaktywowanie żużla w Tarnowie.
ŻLF 2018 ŻLF 2023 ŻLF 2024
- hipermarkeciarz
Nie i jeszcze raz nie. Oddziel podmiot prywatny od miejskiego i tyle. Patologią tego sportu jest pompowanie pieniędzy państwowych w prywatny sport i udawanie, że tak jest spoko bo promujemy sport i miasto. Cały żużelek wisi na miejskiej kasie a i tak zalicza zgon, więc chyba nie tędy droga tylko mierzeniu siły na zamiary. Ostatnio Tarnów pomógł klubowi a i tak to przepalono - sportowe spółki akcyjne mają albo się same utrzymywać, albo się bujać i zdychać, a miasto może najwyżej wykupić baner na stadionie a nie stawać się głównym sponsorem klubów jakby nie było drogim sporcie. Finansowanie sportu w wydaniu miejskim z korzyścią dla mieszkańca to jest ogólnodostępny basen i siłownia, a nie karmienie spółki, które potem doją właściciele i 3 obcokrajowców nie potrafiących powiedzieć nazwy miasta w którym jeżdżą i trzymanie trupa pod kroplówką.
Każdemu miasto promującemu za gruby hajs sportowe spółki wiadomo która część ciała w którą i jak głęboko, to jest patologia w czystej postaci.
- Cisza przed Burzą
Też jestem w gronie zadowolonych z jazdy Motoru tutaj,bo itak jedyną perspektywą aktualnie jaką mamy to czasem zawody szkółki i treningi bo póki co nie ma nikogo co by chciał tu wchodzić na poważnie i budować klub od podstaw,wiadomo że chciało by sie mieć swój klub ale itak na niego sie w najbliższym czasie nie zanosi,naprawdę nam sie "trafiło" tak samo jak trafiło się Motorowi,jak to prezydent powiedział "trochę jesteśmy skazani na siebie" ale w żadnym wypadku nie jest to coś negatywnego,Motor bez problemu ma stadion tymczasowy do tego po remoncie toru a przypominam że Wrocław jeździł w Poznaniu bez odwodnienia liniowego i oświetlenia,a my tymczasowo dostaniemy sport na najwyższym poziomie który może nakręci okolicznych zapaleńców i wytworzy podwaliny pod reaktywacje Unii Tarnów,no będzie się działo,a Ekstraliga w kolejnym roku zapowiada sie jeszcze wyborniej.hipermarkeciarz pisze: 11 lip 2026, 7:24 Swoją drogą jestem w drużynie która twierdzi, że Lublin odbuduje ten sport w Tarnowie, a nie będzie hamulcowym wskrzeszenia Unii Tarnów czy innej Stali Mościce. Gdy będzie dobra frekwencja, a będzie bardzo dobra, gdy nagle się okaże, że Dryła będzie mógł drzeć ryja" Oooooojjjjeeeeaaaaaaaaa" z Jaskółczego Gniazda i nawet zrobić tam siku, to po epizodzie z Motorem nagle się okaże, że w Tarnowie na dobrą sprawę jest wszystko, co musi być - kibic, tor, zaplecze, oświetlenie i nisza dla sponsorów, bo jestem przekonany na 99% że są chętni dorzucić kasę na tarnowski żużel, ale nie sport był tutaj problemem, tylko pijawki, przez których ręce te pieniądze musiałyby przejść. Teraz się okaże, że jest wszystko i tylko czeka sobie puste i gotowe na kogoś i śmiem twierdzić, że taki ktoś się znajdzie i nawet jak nie będzie to bezpośrednio Kołodziej, który wtedy już będzie Panem Januszem - trenerem, to choćby przy jego zaangażowaniu samym nazwiskiem i Cegielskim komuś się zamarzy bycie kolejnym Witoldem z ŁodziPewnym paradoksem jest to, że Tarnów to oaza emerytów i miasto zwijające się, ale akurat pod żużelek w Tarnowie to wcale nie musi być mankament - co innego otworzyć klub muzyczny dla małolatów, a co innego wyciągnąć kasę od rodziny z dziećmi w żużlowym mieście, gdzie w weekendy nie ma co robić. Myślę, że nie tylko ja to wiem i Motor nakieruje na Tarnów właściwą optykę która szybciutko pokryje haniebny epizod, gdzie z DMP zrobiono klub na poziomie organizacyjnym szemranego bazaru.
Vaculik i Cierniak mają zostać w Motorze który oprócz aspektu sportowego liczy że przyciągnie tym kibiców na trybuny,powiem tak,już nawet nie mówiąc o najlepszym żużlowcu świata Zmarzliku,to mam wrażenie że kto by tu nie jechał nawet skład z 7 Kasprzaków,to itak trybuny były by pełne tak jesteśmy głodni żużla a co dopiero na najwyższym poziomie
Nie chodzi mi absolutnie o finansowanie z kasy miasta spółki. Chodzi mi o budowanie infrastruktury, budowania marki miasta na żużlu i pomoc w pozyskiwaniu podmiotów prywatnych. Nie napisałem, że miasto powinno pompować miliony w żużel, bo to jest patologia. Chodzi mi o pomoc w lobbowaniu sponsorów, tworzenie wspomnianej infrastruktury a co za tym idzie aby miasto czerpało z tego profit dla mieszkańców. Przecież wszystkie nowe stadiony żużlowe nie zostały wybudowane z prywatnych pieniędzy. Na porządnym stadionie można organizować koncerty i inne wydarzenia sportowe. W Rzeszowie stadion przecież nie służy tylko żużlowi i piłce.hipermarkeciarz pisze: 11 lip 2026, 9:19Nie i jeszcze raz nie. Oddziel podmiot prywatny od miejskiego i tyle. Patologią tego sportu jest pompowanie pieniędzy państwowych w prywatny sport i udawanie, że tak jest spoko bo promujemy sport i miasto. Cały żużelek wisi na miejskiej kasie a i tak zalicza zgon, więc chyba nie tędy droga tylko mierzeniu siły na zamiary. Ostatnio Tarnów pomógł klubowi a i tak to przepalono - sportowe spółki akcyjne mają albo się same utrzymywać, albo się bujać i zdychać, a miasto może najwyżej wykupić baner na stadionie a nie stawać się głównym sponsorem klubów jakby nie było drogim sporcie. Finansowanie sportu w wydaniu miejskim z korzyścią dla mieszkańca to jest ogólnodostępny basen i siłownia, a nie karmienie spółki, które potem doją właściciele i 3 obcokrajowców nie potrafiących powiedzieć nazwy miasta w którym jeżdżą i trzymanie trupa pod kroplówką.
Każdemu miasto promującemu za gruby hajs sportowe spółki wiadomo która część ciała w którą i jak głęboko, to jest patologia w czystej postaci.
Przykład firma X dostaje np. ulgi podatkowe, pomoc w zezwoleniach itp. ale pod warunkiem wsparcia sportu dla miasta. Mieszkańcy dostają miejsca pracy, miasto w przyszłości zyski z podatków, żużel dostaje kasę od sponsora.
ŻLF 2018 ŻLF 2023 ŻLF 2024
-
Fantasmagoryczny
To jest utopia, serio. Kiedyś miałem taką zajawkę, że sprawdzałem stadiony żużlowe w innych miastach, jak tam jest z imprezami i wychodzi na to, że poza żużlem, to w pozostałe dni praktycznie hula tam wiatr (dosłownie i w przenośni).konri pisze: 11 lip 2026, 12:17 [Na porządnym stadionie można organizować koncerty i inne wydarzenia sportowe. W Rzeszowie stadion przecież nie służy tylko żużlowi i piłce.
W Rzeszowie już ponad pięć lat temu, w ogóle odeszli od koncertów i dużych wydarzeń na stadionie Stali: https://stadiony.net/aktualnosci/2021/0 ... onie_stali
W Toruniu, ostatni koncert to... 2019 rok ("Lato z Radiem" czy coś podobnego).
Jeszcze lepiej jest na Olimpijskim we Wrocławiu. Tam od ukończenia remontu, czyli od 2017 roku, praktycznie nie było żadnego, dużego wydarzenia poza żużlem i futbolem amerykańskim.
Owszem, czasami ktoś zorganizuje jakieś wydarzenie dla fanów motoryzacji, jak np. w Łodzi - Drift Masters, ale skończyło się to prawie wojną Skrzydlewskiego z władzami Łodzi, bo organizatorzy wylali asfalt i zniszczyli im tor.
W zasadzie, to tylko Leszno organizuje na stadionie jakieś wydarzenia, ale to raczej wyjątek niż reguła.
To fajnie brzmi, że stadion musi "żyć", zarabiać na siebie bla bla... a później następuje zderzenie z rzeczywistością