Zmiany w Regulaminie 2026 - propozycje

Rozgrywki żużlowej ligi forumowiczów
Awatar użytkownika
savage
Moderator

Zmiany w Regulaminie 2026 - propozycje

Post autor: savage »

Proszę o podawanie propozycji zmian do Regulaminu na sezon 2026
Z twarzy podobny zupełnie do nikogo.

Awatar użytkownika
savage
Moderator

Re: Zmiany w Regulaminie 2026 - propozycje

Post autor: savage »

5.1 Przed draftem każdy z Prezesów jest zobowiązany do wybrania jednego zawodnika ze swojego poprzedniego składu lub z listy draftowej. Zawodnicy ci automatycznie dołączą do szeregów drużyny w nowym sezonie. Przedłużenie kontraktów z obecnymi zawodnikami powinno się odbyć przed startem draftu w okresie nie wcześniejszym niż miesiąc styczeń i kończyć w ostatnim dniu miesiąca stycznia. Każdy Prezes ma możliwość nieprzedłużenia kontraktu z żadnym z zawodników ze swojego zeszłorocznego składu, wówczas ma on możliwość dobrania zawodnika z listy draftowej, powstałej po przedłużeniu kontraktów przez wszystkich Prezesów. W przypadku gdy większa ilość Prezesów zdecyduje się na nieprzedłużenie kontraktu z zawodnikiem z zeszłorocznego składu - wówczas o kolejności doboru zawodników z listy draftowej, decyduje kolejność draftowa.
Przedłużenie kontraktu odbywać się będzie zgodnie z kolejnością w tabeli. Czas na dokonanie wyboru 24 godziny. W przypadku przekroczenia czasu, uznaje się, że Prezes nie przedłuża kontraktu z żadnym zawodnikiem

Dodanie zapisu na czerwono.
Z twarzy podobny zupełnie do nikogo.

Awatar użytkownika
bartek_1990

Post autor: bartek_1990 »

Moje propozycje:

1. W tym zapisie jest wg mnie głupota:
6.2 W przypadku, gdy drużyna zostanie osłabiona na wskutek odejścia zawodnika (np. klub wypożyczy go do innego za zasadzie wypożyczenia), kontuzji, która będzie wykluczała zawodnika z jazdy, na co najmniej dwa najbliższe mecze ligowe (o tym decyduje Prezes Ligi) lub absencji w 4 kolejkach ligowych z rzędu, dany prezes będzie mógł uzupełnić skład zawodnikiem z listy rezerwowej (lista ta zostanie utworzona z zawodników, którzy nie zostaną wybrani w drafcie). Nielegalnym jest transfer seniora za juniora (i odwrotnie) oraz taki, w którym za zawodnika, którego punkty dzielone były przez 2, dobiera się zawodnika, którego punkty miałyby być liczone 1 do 1 np. w przypadku Ekstra ŻLF - dobór zawodnika ekstraligowego, za zawodnika z I ligi.

Trzeba albo kompletnie usunąć zapis o 4 absencjach z rzędu albo dopisać, iż 4 absencje z rzędu liczą się ale tylko zawodnikom, którzy chociaż 1 raz byli w składzie meczowym. Nie wiem czy bym nawet nie dopisał: odjechali fizycznie chociaż 1 bieg. Czemu tak? Uchroni to przed dobieraniem pod koniec kompletowania składów zawodników typu "totalny wazon" który nie ma szansy na jazdę i wiadomo, że będzie od początku do końca pauzował ale będzie za niego prawo doboru bo przecież 4 z rzędu meczów nie odjechał. Nie jest sprawiedliwe wg mnie aby cieniasa można było po 4 kolejkach zastąpić kimś wartościowym. Inaczej w przypadku gdy ktoś jechał i stracił miejsce w składzie - to przynajmniej wtedy mamy jasność, że nie był to wybór "na sztukę" a z potencjałem do jazdy.

2. W połowie sezonu zasadniczego nastąpi uzupełnienie wakatów, czyli dobieranie wolnych zawodników. Kolejność w doborze będzie dyktowana kolejnością wyboru wakatu, czyli kto pierwszy zdecyduje się na taki ruch ten w okienku będzie miał pierwszeństwo. Prezes ma możliwość doboru w ramach wakatu zawodnika który w innym zespole ma status tymczasowego - zastępującego kontuzjowanego zawodnika

Gwóźdź programu. Ja proponuje, aby ten punkt zostawić ale dopisać: Przez status tymczasowy rozumie się każdego dobranego zawodnika za innego kontuzjowanego pod warunkiem, iż kontuzja ta nie stanowi kontuzji o charakterze kończącym sezon tego zawodnika. Chodzi o to, aby w ramach na prawdę poważnej kontuzji (przykład Woffindena idealny czy też odpukać - sprawy typu Ward, Gollob) nie było możliwości, aby wakat mógł przejąć takie zastępstwo. Jest to w mojej ocenie wysoce niesprawiedliwe, ja miałem takiego Taia który wiadomo było że guzik pojeździ i cud się nie zdarzył - nie pojeździł, dobrałem Klindta ale nie od 1 kolejki bo jeszcze nowego klubu nie miał, pojechałem nim może 2/3 razy i wakat to przejął.

Oczywiście chciałbym aby było jasne, że kontuzja "na stałe" była jednoznacznie rozróżniana od kontuzji "tymczasowej" czyli wszelakie złamane obojczyki, nogi, ręce, palce itp nie wchodziły w zakres kontuzji stałej. Chyba, że padnie wprost informacja, iż kończy się sezon takiego jegomościa w związku z taką a taką kontuzją to inna śpiewka. Oczywiście to wszystko i tak potrwa do połowy sezonu czyli do momentu dokonywania wyboru wakatów. W razie wątpliwości niech decyduje rada ligi o tym, czy uznać kontuzję za stałą czy tymczasową. Nie sądzę, aby to przerastało możliwości Rady, trzech członków w zupełności wystarczy do wydania sprawiedliwego osądu takiej sprawy.

Aha, czy wakat może przejąć zawodnika zastępowanego w związku z absencją 4 meczy z rzędu? To już sami zadecydujcie ale trzeba to wpisać w regulamin, żeby bylo jasne. Ja uważam, że wakat może przejąć takie zastępstwo ponieważ pauzujący 4 mecze z rzędu to status tymczasowy - zawsze kolejny mecz może ktoś taki wrócić do gry.

3. Punkt:
8.2. Rada rozpatruje wnioski na zasadzie głosowania ZA/PRZECIW. W głosowaniu biorą udział wszyscy jej członkowie.

Dopisałbym jakiś termin graniczny czyli np.: Rada ma czas na głosowanie nie wiem 48 h od zgłoszenia problemu? Po tym czasie jeśli któryś z członków nie zabrał stanowiska uznaje się, iż zagłosował na korzyść wnioskodawcy.

Czemu tak? Odwołuje się do sytuacji z poprzedniego sezonu, moja wiadomość z dnia 30.07.2025 r. gdzie prosiłem rade o wypowiedź w kwestii kontuzji Pawlickiego, wypowiedziało się tylko 2/3 członków. Decyzja akurat tam była jednogłośna ale co by było gdyby było 1-1 a trzeci członek milczał? Zatem po 48 h jak sie nie wypowie to w takim przypadku wnioskodawca wygrał 2-1 i po sprawie.

Dopisałbym też, że z automatu w takim przypadku, gdy członek Rady nie wypełnia swoich obowiązków to traci na przyszłość prawo do bycia członkiem Rady. Powodów szerzej wyjaśniać nie trzeba.

4. Dopisałbym jeszcze do regulaminu coś w stylu: wyklucza się argumentację członków Rady Ligi na zasadzie: "bo zawsze tak było". Dlaczego? Ponieważ jest to powoływanie się na niepisane zasady z przeszłości. Może i "zawsze tak było" ale jak ktoś celnie trafił w lukę regulaminu, której nie da się poprzeć precedensem to czapki z głów dla kogoś takiego, jesteś sprytny - sprytnie zagrałeś. I wygrałeś. Dobrze wiemy, że trochę to też na tym polega - po co sie oszukiwać, że jest inaczej?

Wykluczy to podejmowanie emocjonalnych decyzji lub podpartych niepisanymi nigdy zasadami. Chodzi o to, aby argumenty były podparte konkretami. Jeśli takie są. Jeśli nie - wygrywa wnioskodawca.
We `ll keep the red flags flying high! UNITED!

Awatar użytkownika
AC
Kontakt:

Post autor: AC »

Przed play-off zostawiamy wszystkich zawodników który w play-off jadą... A dodatkowo wg kolejności w tabeli dobieramy wolnych zawodników. Drużyna to drużyna, a nie w decydującej części sezonu ktoś zabiera komuś zawodników itp. Sezon, jest sezon, nie ma miętkiej gry ;) skład budujesz na cały rok...
Unia Tarnów & Wisła Kraków & AC Milan & Los Angeles Lakers

ODPOWIEDZ